Kennisbrief inclusief werkgeven #129


Twee vrouwen met elkaar in gesprek

Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. Er wordt ingezet op de combinatie van (arbeids)participatie en het leren van de Nederlandse taal. Werk wordt hiermee een belangrijk onderdeel van de inburgering. In deze kennisbrief vertellen we u meer over deze wet en welke rol u als werkgever kunt oppakken.

Wat houdt inburgering ook al weer in?
Immigranten die in Nederland een nieuw leven willen opbouwen en ook een verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen een inburgeringscursus volgen. Mensen die van buiten Europa komen, zijn in bijna alle gevallen verplicht om hun inburgeringsdiploma te halen. Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijk onderdeel van de inburgering. De meeste inburgeraars zijn vluchtelingen.

Wat gaat er veranderen?
Waar nieuwkomers voorheen voornamelijk zelf verantwoordelijk waren voor hun inburgering en het vinden van een taalschool, is per 1 januari 2022 de gemeente in de lead.

  • Iedere nieuwkomer krijgt een brede intake waarna een Persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) wordt opgesteld
  • De focus komt te liggen op de combinatie (arbeids)participatie en taal.

Oproep aan lezers van deze kennisbrief
Meerdere werkgevers zijn op zoek naar tools waarmee ze statushouders kunnen ondersteunen in het leren van vaktaal. Heeft u tips? Laat het ons weten door een mail te sturen naar werkgeverslijn@awvn.nl o.v.v. ‘Taaltip statushouders’.


Wat merken werkgevers hiervan?
Een belangrijk knelpunt voor werkgevers is dat er nu nog onvoldoende inzicht is in de profielen van nieuwkomers en dat hierdoor mogelijke matches onbenut blijven. Zonde, want (betaald) werk is een onmisbaar onderdeel van de participatie. Nu de gemeente een directe rol krijgt in de participatie van nieuwkomers, is de verwachting dat gemeenten ook beter zicht krijgen op de werkzoekenden in deze groep en op hun arbeidsverleden, kwaliteiten en competenties en baankansen.

De wet treedt op 1 januari 2022 in werking. Dit betekent dat eenieder die ná die datum zijn vluchtelingenstatus verkrijgt, onder deze wet valt. Maar in de praktijk zullen deze mensen pas vanaf de zomer 2022 onder de nieuwe wet aan hun inburgering beginnen, mede door de woningtekorten die er op dit moment zijn. Let wel: er zijn nu nog veel nieuwkomers die de inburgering al hebben afgerond, die níet onder de nieuwe wet vallen, maar wél aan het werk willen. Waardevolle potentiële werknemers die op dit moment nog buitenspel staan.

Werk bieden aan nieuwkomers
In Nederland zijn er nu zo’n 90 duizend mensen uit vluchtelinglanden die werkzoekend zijn. Het gaat om een zeer diverse groep, zowel qua taalniveau als opleidingsachtergrond. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het hebben van een baan bijdraagt aan een snellere integratie. Wat kunt u als bedrijf of organisatie doen als u kansen voor hen wilt creëren?

1. Bereid u voor. In deze factsheet leest u hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op de komst van iemand met een vluchtelingenachtergrond. Dat het bijvoorbeeld belangrijk is om te checken of de vluchteling ook statushouder is.

2. Werk bieden. Een open deur, maar in de praktijk vinden werkgevers het lastig om middels reguliere wervingskanalen mensen uit deze doelgroep te vinden. U kunt contact opnemen met een Werkgeversservicepunt (WSP) bij u in de buurt. Maar denk ook eens aan organisaties als het UAF. UAF begeleidt vluchtelingen in Nederland bij hun studie en bij het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten.

3. Werkervaring bieden. Een werkervaringsplek biedt statushouders de kans om (vak)taal en eventueel werknemersvaardigheden te leren, zonder dat de focus sterk op productiviteit ligt. In deze video vertelt Ahmad hoe zijn huidige baan bij de NS begon als een werkervaringsplek en hoe hij hiermee zijn eigen ontwikkelpad creëerde.

4. Rekening houden met de persoonlijke omstandigheden. Natuurlijk geldt dit voor iedere medewerker, maar voor statushouders gelden extra aandachtspunten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de medewerker nog bezig is met de inburgering en dan is het belangrijk dat het werk deze lessen niet in de weg staat en vice versa. Ook is het zinvol om u te verdiepen in interculturele communicatie op de werkvloer. In dit artikel leest u hier meer over.

5. Interne begeleiding. Met de Harrie Helpt Statushouders training leren medewerkers nieuwkomers op een goede manier te begeleiden. Met speciale aandacht voor gesprekstechnieken en culturele diversiteit en taal op de werkvloer.


Vragen of meer weten?

Neem contact op met de werkgeverslijn

U ontvangt deze e-mail, omdat u contact hebt over inclusief werkgeven met werkgeversvereniging AWVN of met De Normaalste Zaak. Heeft u geen belangstelling (meer) voor dit onderwerp, dan kunt u zich onderaan de mail afmelden.
Wilt u iemand anders op deze nieuwsbrief attenderen? Aanmelden kan via
werkgeverslijn@awvn.nl

Voorkeuren beheren

Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag